Hugel - bieren uit de Leievallei
  • Home
  • Over Hugel
  • Contact
  • BREWTRIPS

Puerto Rico november 2021

Scroll helemaal naar beneden om de eerste berichten te lezen!

Vrijdag 26 november

11/28/2021

 
Vandaag ben ik op zeven uur opgestaan omdat we normaal gezien tegen acht uur naar een koffieboerderij gingen vertrekken. Uiteindelijk zijn we tegen 10 uur vertrokken. Om acht uur zaten al mijn valiezen en de fiets terug in de auto, en had ik tijd om aan mijn blog te werken. Het is niet evident om elke dag een moment te vinden om te schrijven. Daarom dat ik soms twee dagen na elkaar moet schrijven.
Foto
Vandaag ben ik op zeven uur opgestaan omdat we normaal gezien tegen acht uur naar een koffie boerderij gingen vertrekken. Uiteindelijk zijn we tegen 10 uur vertrokken. Om acht uur zaten al mijn valiezen en de fiets terug in de auto, en had ik tijd om aan mijn blog te werken. Het is niet evident om elke dag een moment te vinden om te schrijven. Daarom dat ik soms twee dagen na elkaar moet schrijven.
Tegen 9u45 zijn we uiteindelijk vertrokken. Ik in mijn auto, en Becky en Tony in hun auto. Vanessa en Andres blijven de rest van de week bij hun grootouders, en worden zondag gedropt in San Juan. We zijn langs Pico Rodadero gepasseerd, een trail die ik afgelopen zomer heb gedaan. En we zijn langs precies dezelfde weg gereden die ik in de zomer heb genomen: via kleine kronkelbaantjes door de bergen. Voor 20 kilometer mag je snel 45 minuten rekenen.
De koffie boerderij ligt goed verscholen op de top van een berg, met een magistraal uitzicht. We werden super hartelijk begroet door Gustavo. Hij heeft momenteel ongeveer 1 hectare koffieplanten staan rond hun huis en op een andere boerderij ongeveer 2,5 hectaren. Maar dat zal in de toekomst nog een beetje worden uitgebreid De koffiestruiken staan tussen allerlei andere bomen, in een heel bio diverse omgeving. De bomen zorgen voor schaduw, waardoor de koffie trager rijpt wat de kwaliteit ten goede komt. Ze gebruiken ook minder voedingstoffen, dus moet er minder bemest worden. Het is echt een paradijs, met allerlei soorten citrus bomen en andere eetbare vruchten. Ik heb een vreemde soort tomaat gegeten van de tomaatboom. Ik probeer volgend jaar of ik met het zaad iets kan doen in mijn serre. ​
Ik heb pomelo gegeten, rechtstreeks van de boom geplukt. Hij heeft verschillende soorten tomatenboom: rode, oranje, gele, Ambert, dwerg, ... 
Gustavo wil in de toekomst niet alleen de vruchten verkopen, maar ook de planten zelf.
Gustave toonde ons verschillende manier van hoe de koffie wordt verwerkt. Boeiend! Ook de fermentatie kwam ruim aan bod. Een onderdeel wat Tony uiteraard heel boeiend vindt, aangezien hij met allerlei bieren experimenteerd. Hij kreeg een gietcultuur mee die natuurlijk op de koffie leeft en wordt gebruikt om de koffie te fermenteren. 
Ik ben benieuwd welk bier er gaat uitkomen.
Hij is een aantal soorten koffie aan het kweken die niet meer op de markt verkrijgbaar zijn, en wil in de toekomst die soorten verder aanplanten en ook te koop aanbieden voor andere koffieboeren op het eiland.

​Tegen 14 uur zijn we vertrokken naar Utuado, voor een meeting met José van REBL Brewery. ​We hebben afgesproken in Finca Viernes, vrij vertaald is dat 'vrijdag boerderij', met een fabuleus uitzicht op een van de vele meren die zich in Utuado bevinden. De rit was opnieuw was door de bergen en duurde ongeveer twee uur. Onderweg zijn we tal van verlaten auto's tegen gekomen, alsook wasmachines en veel ander vuil. Onbegrijpelijk als je ziet dat dit paradijselijk eiland op sommige plaatsen zo mooi en ongerept is. 
Onderweg veel kippen, honden en zelfs varkens tegen gekomen. Ze liepen allemaal los, en konden zo de weg op.
Foto
REBL Brewdery van José staat onder controle van een lokale afdeling van accijnzen en die werken op absurde manier: zijn fermentors zijn bovenaan en onderaan verzegeld. Hij kan dus enkel bier maken, proeven of gist aflaten wanneer hij 48 uur op voorhand en afspraak maakt zodat een ambtenaar kan komen kijken. Dit is nergens anders op het eiland zo. Sommige mensen die een brouwerij wilden  opstarten in dezelfde omgeving zijn er gewoonweg niet aan begonnen omdat deze manier van werken te absurd is voor woorden. Vandaar dat we in Finca Viernes hebben afgesproken, en niet in de brouwerij, omdat hij bang is om buitenstaanders in de brouwerij binnen te laten, gezien de strenge wetgeving die daar van toepassing is. Hij wil zijn licentie niet verliezen, aangezien het soms twee jaar kan duren voor je de nodige vergunningen krijgt.
We hebben twee van zijn drie bieren geproefd: Gaspar en Baltazar. Melchior was uitverkocht. Gaspar is een blonde ale, en is volgens mij iets teveel gekruid. Balthazar is een stout waar ze het beslag hebben gewassen met kokoswater. Heerlijk! 
We hebben een kleine groetenschotel gegeten en zijn tegen 18u30 naar San Juan gereden, een rit van een dik anderhalf uur.
Ik ben naar mijn nieuwe airbnb gereden (wilde graag twee verschillende airbnb's proberen). Die ligt in een piepklein straatje, super dicht bij de airbnb waar ik twee weken geleden twee nachten heb verbleven. Ik ken de buurt hier dus al een beetje. 
Het was echt een beetje zoeken, en een uur later waren al mijn koffers uitgeladen, kon ik genieten van een frisse douche en ben ik vertrokken naar Old San Juan, omdat Tony er een shift had in de taproom van zijn brouwerij.
Het is ongeveer 6 kilometer, en ik heb een Bird genomen om me te verplaatsen. Ik had beter gelopen, want in bepaalde zones was de snelheid danig beperkt en ging ik zo traag vooruit dat ik het zelf beschamend vond om op een step te staan.
Ik heb een half uurtje geholpen met glazen afwassen en nadien ben ik met Becky naar Taberna Lupulo geweest om iets te gaan drinken.
Ze hadden Melchior van het vat, dat is een blond bier met denappels. Niet ect mijn ding moet ik zeggen. de chickenwings waren uiteraard heerlijk!
Nadien zijn we terug gegaan naar Callejon, en ben ik naar mijn airbnb gebracht. Ik heb een dakterras, en we hebben nog wat nagepraat over de dag. Ik zat pas om 1u30 in mijn bed, wat eigenlijk veel te laat is.
Morgen heb ik afgesproken om Tony om acht uur op te halen, want we gaan twee brouwerijen bezoeken. Becky zal ervoor zorgen dat hij klaarstaat zodat we niet gaan vertrekken om 10 uur. Ik ben benieuwd hoe dat gaat aflopen! ;)
Foto

Comments are closed.

    Archieven

    December 2021
    November 2021

© 2025 door Hugel. Alle rechten voorbehouden. Hugel, Pervijzestraat 29 8500 Kortrijk (België) I [email protected] I +32 497 388 415
  • Home
  • Over Hugel
  • Contact
  • BREWTRIPS