Hugel - bieren uit de Leievallei
  • Home
  • Over Hugel
  • Contact
  • BREWTRIPS

Puerto Rico november 2021

Scroll helemaal naar beneden om de eerste berichten te lezen!

Maandag 29 november

11/30/2021

 
Vandaag is D-day… ik vertrek deze avond om 21:20 naar huis. Ik ben eerst een half uur gaan lopen met Tony en Becky tot aan de zee. Na een frisse douche zijn Tony en ik vertrokken, en in het drukke verkeer heb ik abrupt moeten remmen voor de auto voor mij. Ik heb net op tijd kunnen vermijden dat ik in zijn gat zat, maar de auto die achter mij kwam, heeft me wel aangereden. Ik ben samen met Tony uitgestapt en de dame van rond de 6O (schat ik zo) is in haar auto blijven zitten. Er was geen schade aan de huurauto, maar wel aan haar auto. Tony en ik hebben elkaar aangekeken, en besloten om door te rijden. We waren net op tijd bij Ron Del Barrilito.
Het laatste wat op mijn programma staat was dus een bezoek aan Ron Del Barrilito. Dat is één van de oudste producenten van rum in Puerto Rico. 
Ik heb in de zomer een donker bier gemaakt voor Maribel, de CEO van Cerveceria de Puerto Rico. En aan dit bier zijn eiksnippers toegevoegd die een week op rum hebben gelegen. Volgend jaar ga ik dit bier opnieuw maken, en leggen we het meteen op rumvaten van Barillito. Wel, dat is toch het plan.
Vandaar dat we vandaag met Ariana, de marketing verantwoordelijke voor de bieren van Del Oeste en Luis, de marketing director van Ron Del Barrilito een meeting hebben. Ook Philipe, Bryan en Tony waren van de partij.
We kregen een leuke en boeiende toer van het bedrijf, dat in 1880 werd opgericht. Het is één van de weinige rum producenten die zijn overgebleven na de drooglegging van 100 jaar geleden. Het is nog steeds een familiebedrijf, en één van de kleinzonen woont nog altijd op het domein. Hij is al in de 80, maar bezoekt nog elke dag de kelders. 
De meesterblender, Luis, werkt al tientallen jaren voor Ron Del Barrilito, en laat de rum ergens anders stoken, onder zijn supervisie. De productie van rum is dus na de drooglegging niet teruggekeerd naar de locatie waar de rum rijpt.
De rum komt op het bedrijf aan en een bepaald deel ondergaat een maceratie met tot 25 verschillende kruiden en vruchten. Deze techniek is uniek, wat wil zeggen dat zij de enigen zijn die deze rijping hanteren. Na een paar maanden maceratie wordt een piepklein deel dan gemengd met de gewone rum, en dat laten ze dan gedurende 5 tot 40 jaar rijpen op sherry of wijn vaten van 250 of 500 liter. 
Ze hebben 5 kelders, waar ongeveer telkens 600 vaten staan. Reken zelf maar uit hoeveel rum dat is!
In de kelders rook het verbluffend. Overweldigende geuren van hout, tabak, leer en zelfs vanille streelden het pallet van onze hongerige neuzen.
Na afloop van de toer kwam Luis erbij, en hebben we gepraat over het project van de Black Bart in rumvaten van Ron Del Barrilito.
Er was een biervat van de Black Bart aanwezig, en we konden het bier proeven terwijl we hebben gebrainstormd. 
​Uiteraard had ik ook chocolade mee, en dat paste wonderwel met de Black Bart. De chocolade en karamel toetsen van beiden versmolten en de vanille accenten in het bier kregen een boost door de cacao van de chocolade.
Foto
Eduardo en Luis.
Na afloop kregen we door Eduardo een lekkere degustatie van hun vier rums: de twee, drie, vier en vijf sterren rum. De vijf sterren rum kost 750 dollar, en is slechts gemaakt met een oplage van 5000 flessen. De rum is gemiddeld tussen de 30 en 40 jaar oud. Eigenlijk is dit een collectors item. Wanneer de eerste flessen Black Bart Barrel Aged op Ron Barrilito vaten uitkomt, dan ga ik me met een flesje 5 sterren verwennen. ​
Het bezoek duurde in totaal 4 uur, en na afloop heb ik Tony in Old San Juan afgezet, en ben ik naar het strand geweest om nog snel wat zon me te pikken. Ik heb veel gedaan in de laatste twee weken, en had meer moeten ontspannen. Will do that next time!
Na wat grote golven ben ik opgehaald door Bryan, die me naar het huis van Tony en Becky heeft gebracht, waar ik mijn koffers heb opgehaald. 
Ik heb afscheid genomen van  Tony en Becky en ben daarna afgezet in de luchthaven. Mooi op tijd.
Ik ben vergeten mijn zakmes in mijn valies te steken, waardoor het er is uitgepikt. Ik heb dat mes zeker al tien jaar, en moest het met pijn in mijn hart afgeven. The island gives and the island takes... 
Het vliegtuig is met 45 minuten vertraging richting Madrid vertrokken en ik hoop dat ik wat kan slapen.


Comments are closed.

    Archieven

    December 2021
    November 2021

© 2025 door Hugel. Alle rechten voorbehouden. Hugel, Pervijzestraat 29 8500 Kortrijk (België) I [email protected] I +32 497 388 415
  • Home
  • Over Hugel
  • Contact
  • BREWTRIPS