Hugel - bieren uit de Leievallei
  • Home
  • Over Hugel
  • Contact
  • BREWTRIPS

Puerto Rico juli / augustis 2021

Scroll helemaal naar de eerste pagina om te lezen vanaf het begin

Zaterdag 31 juli

8/1/2021

 
Redelijk goed geslapen en om 6 uur opgestaan. Ik werd vroeger wakker, maar ben blijven liggen. Om 6u45 terug naar Rincon vertrokken, ditmaal langs de grote weg. Het was redelijk rustig op de weg, dus chiller voor een fiets. Op bepaalde stukken had ik het gevoel dat ik op de E40 aan het rijden was. Gelukkig is er op veel stukken een grote pechstrook en was het maar 10 kilometer. De rest van de weg is redelijk groen en af en toe op en neer, maar veel minder dan de tocht van gisterenochtend. Ik heb er een uur over gefietst, met mijn Camelbak op mijn rug, en daarboven de zwemzak met de zwemvliezen, bril en snorkel. De tweede helft van de weg is het beginnen motregenen. Ergens in het begin (na 3,5 km, dus nog in Mayaguez) is een tankstation waar ze een grote selectie bier hebben, en een kleine selectie Belgische lekkernijen.
De microbrouwerij van Rincon Beer Company ligt achter het café/restaurant eigenlijk in de kelder. Heel mooi gedaan als een speakeasy bar uit de jaren 20 van de vorige eeuw, tijdens de drooglegging. Alleen zat er achter de boekenkast geen bar, maar wel een brouwerij die toegankelijk was via een smalle gang. In tegenstelling tot een kelder werd het warmer naarmate je de brouwerij naderde.
Tegen 8u15 zijn we begonnen met het malen van de granen. Ik wilde niet toekijken, dus heb ik gevraagd of ik het mocht doen.
Er was een klein probleem met de warmte van het water, dat Alberto eerst moest oplossen. Ik zag dat het blauwe hemel was, en heb besloten om eerst te gaan snorkelen. Step Beach is slecht 2 kilometer van de brouwerij, ideaal dus voor een kort bezoekje aan het strand. Dat bleek een prima idee, want 's morgens is de zee kalmer en zie je meer.
Deze plaats is duidelijk anders dan Crash Boat om te snorkelen. Er is veel meer koraal en ook andere vissen denk ik. Ik ben een school van vissen tegengekomen. Ik schat een paar 100. Ben die een kwartier gevolgd en een andere school van dezelfde soort is ermee versmolten tot misschien wel 1000 vissen. Waarschijnlijk mannetjes en vrouwtjes van dezelfde soort, ofwel twee soorten die heel verwant zijn. De ene waren blauw met een felblauwe streep op de bovenkant, de andere waren zwart met een oranje streep erop.  Echt mega impressionant.
Toen ik om 9 uur aankwam was er geen kat, maar tegen dat ik terug vertrok om 10u30 begon het wat drukker te worden. Ik ben aan de praat geraakt met een ondernemer die net een duik initiatie had gedaan. Toen ik mijn schoenen aan het aandoen was, is die instructrice een praatje met me komen maken. Bleek dat ze Alberto van RBC en Tony van Cerveceria de Callejon kende. Ik heb het gevoel dat iedereen elkaar hier kent op dit eiland. Ik had al eerder een verhaal gehoord als je iets nodig hebt van de community dat een simpele post voldoende is en dat er meteen mensen met meerdere oplossingen komen voor het probleem. 
Tegen 10u45 was ik terug en was de filtratie al bezig. Er worden altijd twee batchen per brouwdag gedaan, dus ik kreeg later op de dag nog de kans om het graan te storten voor het tweede brouwsel. Ik mocht ook de hop afwegen en toevoegen, en heb aangeboden om de draf uit de filterkuip te scheppen en deze te kuisen voor het volgende brouwsel.
Tijdens het koken ben ik snel iets gaan eten in het restaurant. Heelijke fish taco's met Rico Beer Company witbier en een zelf gemaakt pikant sausje op basis van mango. Miam!
Ik had eerder op de ochtend hun zelf gemaakte gingerbeer gedronken. Dat is een alcoholvrij drankje op basis van gember. Verkoopt blijkbaar heel goed, want elke twee dagen wordt er een verse batch van gemaakt. Het was redelijk pittig, maar erg lekker!
Foto
Na het koken van de eerste batch werd het tweede beslag opgestart. Op die manier was de kookketel terug vrij na de koeling zodat het tweede filtraat kon worden opgevangen. Ik mocht de granen storten. 
Toen werd het voor mij ongeveer tijd om terug te keren. De rest van het brouwsel zou Alberto afwerken. Op dat moment was een goeie vriend Jo, één van de brouwers van  Boxlab Brewery langsgekomen. Volgende week ga ik daar een kijkje nemen, maar dan waarschijnlijk met de auto. Normaal zou dat morgen in orde moeten komen.
Opnieuw ben ik verbaasd hoe ze hier hun plan trekken en zich beredden met wat ze hebben.
De plaats waar de vergisting verloopt is wel gekoeld en de tanks zijn ook gekoeld. Het is dus een combinatie van hobbybrouwen, maar dan wel op grote schaal. Er wordt per brouwsel ongeveer 300 liter gemaakt, dus 600 liter per dag. Dat is ongeveer hetzelfde van wat ik in Ieper per brouwsel maak. Maar daar is het brouwen veel eenvoudiger en echt professioneel ingericht. In Ieper is het brouwen veel ambachtelijker dan in The Brew Society. Op die manier kan ik als free lancer van beide werelden genieten. Maar hier is dat toch nog andere koek.
Op de terugweg heb ik ergens nog een plons genomen. Het water was echt troebel door een ander soort zand, en omdat er een rivier bepaalde dingen meebrengt die het niet geschikt maken om te snorkelen.
​Ik was blij toen ik bij mijn airbnb aankwam. Heb vandaag toch weer 50 kilometer gefietst en was moe en hongerig. Morgen wordt ik door Daniel opgehaald en gaan we een fietstocht maken. Ik kijk daar al naar uit!

Comments are closed.

    Archieven

    August 2021
    July 2021

© 2025 door Hugel. Alle rechten voorbehouden. Hugel, Pervijzestraat 29 8500 Kortrijk (België) I [email protected] I +32 497 388 415
  • Home
  • Over Hugel
  • Contact
  • BREWTRIPS