Hugel - bieren uit de Leievallei
  • Home
  • Over Hugel
  • Contact
  • BREWTRIPS

Puerto Rico juli / augustis 2021

Donderdag 22 juli

7/23/2021

 
Ik wilde deze morgen gaan lopen, maar mijn benen voelden een beetje stijf van mijn beklimming gisteren, dus heb ik dat maar niet gedaan. Ontbijtje gemaakt van gebakken eitjes (in mijn nieuwe pan) met wat lokaal gegroeide advocado. Heerlijk!
Normaal is het hier altijd wel een beetje bewolkt, maar deze morgen was er geen wolkje te zien. Dat zal wel snel veranderen aangezien het hier elke wel eens regent. Ik zit hier al bij al in de tropen.
Ik heb gisteren wasmiddel gekocht omdat ze hier op bepaalde locaties in de brouwerij wasmachines hebben staan voor het personeel. Die zijn nu niet veel meer in gebruik volgens mij, maar zijn oorspronkelijk aangeschaft na orkaan Maria. De brouwerij had wel water en elektriciteit, dus het personeel, zo'n 250 man kon hier hun kleren wassen en drogen. Dit komt mij nu heel goed uit, want ik ben hier nu negen dagen en heb me in het begin wat gered met het wassen van sommige t-shirts in de douche aangezien mijn bezwete loop kleren niet meteen in de vuile was zak konden.
Foto
De tweede brouwdag is veel minder goed verlopen. Dit is eigenlijk mijn eigen schuld door op het laatste moment roggemout toe te voegen aan de granen. Ik had dit beter niet gedaan, want uit ervaring weet ik dat wanneer we rogge gebruiken in The Brew Society, dat de filtratie dan bijzonder moeizaam kan verlopen. Maar omdat er geen tarwevlokken zijn en speltmout wilde ik improviseren. 
Foto
Er staat hier op de plant een vaste 'food truck' waar het personeel gratis één maaltijd per dag kan ophalen. Handig en goedkoop! In de testbrouwerij is het 18 graden, terwijl het buiten bakken en braden is bij temperaturen tot 34 graden. Het wachten aan de foodtruck voelt aan als een sauna want tegen dat ik terug in de brouwzaal ben, ben ik kletsnat. Voor het eerst sinds ik in de VS ben, heb ik een hamburger gegeten. Ben niet van plan om dat veel te doen, maar hamburgers horen er nu eenmaal bij. Ik wilde geen gebakken aardappelen, maar heb een portie gefrituurde (hoe kan het anders?) kip gevraagd. Zat in een broodkorstje met cocos smaak. Zoet, maar wel lekker deze keer. 
Na de middag is René langs geweest met een cameraman om wat dingen te filmen. Hij wil een documentaire maken over het creëren van het bier. Hij kon ook meteen proeven van het bier van gisteren, dat ondertussen goed in gisting is. Het ruikt bijzonder fruitig en aangenaam. De gist die we morgen gaan gebruiken is goed aan het propageren. Uiteraard hebben ze hier een uitgebreid lab waar allerhande dingen kunnen worden gemeten. Momenteel zit de concentrate gist aan 10 miljoen cellen / ml. Tegen morgen zal dit 100 miljoen zijn, en kunnen we dat mengsel gebruiken om het brouwsel op te starten.
Foto
,Het suikergehalte van het wordt was 18,9 plato. Dat is perfect wat ik voor ogen had. Toch nog een positieve noot om de brouwdag af te sluiten. Voor dit brouwsel heb ik iets meer en andere kruiden gebruikt. En een andere gist. Op die manier krijgen we een ander bier dan gisteren met toch een paar dezelfde kenmerken. Aangezien ik deze recepten nog niet heb gebrouwen, ben ik enorm benieuwd hoe ze uiteindelijk gaan smaken. Ik weet uiteraard welke richting het zal uitgaan, maar het zijn andere grondstoffen, ander brouwwater, een andere brouwinstallatie dan dat ik gewoon ben. Maar dat is uiteraard deel van het avontuur!
Na de brouwdag moest er nog geproefd worden. Elke dag wordt er een driehoekstest uitgevoerd van verschillende batchen. Dat is een test waar drie glazen worden vergeleken, waarvan er twee hetzelfde bier bevatten. Bedoeling is om na te gaan of er een verschil is. Voor mij was het redelijk duidelijk welke twee hetzelfde bier bevatten. Dat was ook ergens logisch, want het bier stond al een paar uur te wachten. Dan komen uiteraard meer geuren vrij en wordt het verschil duidelijker.
In het speciale proeflokaal is een soort opstelling gemaakt waar drie proevers onafhankelijk van elkaar kunnen proeven. Via een doorgeef luikje  wordt het bier dan bezorgd aan de proever, zodat het bier blind kan worden uitgeschonken aan de andere kant waar de frigo's staan. Echt fancy!
Er is momenteel een staking aan de gang van de transportsector. Indien die blijft voortduren, dan zal de grote brouwerij hun brouwactiviteiten tijdelijk moeten stopzetten want dan dreigt er een tekort aan glas, dozen en suiker. Elke dag komen tal van containerschepen toe in Puerto Rico en die zorgen voor een constante aanvoer van goederen. Dit doet me denken aan de situatie die we hebben gehad toen een boot een week lang het Suez kanaal heeft geblokkeerd. 

Reageren is niet langer mogelijk.

    Archieven

    Augustus 2021
    Juli 2021

© 2022 door Hugel. Alle rechten voorbehouden. Hugel, Pervijzestraat 29 8500 Kortrijk (België) I koen@hugel.be I +32 497 388 415
  • Home
  • Over Hugel
  • Contact
  • BREWTRIPS