Hugel - bieren uit de Leievallei
  • Home
  • Over Hugel
  • Contact
  • BREWTRIPS

Puerto Rico juli / augustis 2021

Scroll helemaal naar de eerste pagina om te lezen vanaf het begin

Dinsdag 3 augustus

8/3/2021

 
Wekker gezet, opgestaan om 4u30 en tegen 5 uur op de brouwerij aangekomen. Brouwsel opgestart tegen 5u15. Meteen na het storten rook het super lekker in de brouwzaal door de geroosterde en gebrande mouten. Uiteraard heb ik van het wort geproefd, dat bijzonder lekker smaakte naar koffie, karamel, chocolade, enz... Ik kon het niet laten en heb een kleine pairing gedaan met chocolade en het eerste wort. Heerlijk! 
​Het filtreren heb ik vandaag semi manueel gedaan en de snelheid beperkt om geen problemen te hebben door de speciale mouten. De filtratie is heel goed gegaan, waar ik heel content mee ben.
Na het eten heb ik vastgesteld dat men alle ramen van de labo's aan het beschermen is tegen orkanen.  Impressionant. Het orkaanseizoen loopt van begin juni tot eind november. Ik heb ook gemerkt dat hier bijna altijd tuinmannen aan het werk zijn. Dat is ook niet verwonderlijk als je kijkt hoe verzorgd de tuinen en perkjes er hier bijliggen. Des te meer met dit klimaat: veel regen en veel zon zorgen ervoor dat het allemaal heel snel groeit!
De rest van het brouwsel is goed verlopen en op het einde is Maribel, de grote chef even komen proeven van het wort. Het was heel aangenaam om het wort samen te proeven en te filosoferen over bier. Ik vond het een eer dat 'de grote baas' zoveel tijd voor me kon nemen! 
​We hebben de gist geoogst van één van de bieren en hopelijk is het brouwsel tegen morgen in gisting!
Toen was het grote moment aangebroken. René is met zijn broer Raphaël de verschillende tripels komen proeven. Daniel en Philip die me de afgelopen weken hebben begeleid en het ganse creatieve proces van nabij hebben gevolgd, waren ook aanwezig om te proeven en hun mening te delen. Er werd tevens tijd genomen om alles op camera op te nemen voor de documentaire. 
De vier bieren werden naast elkaar gezet, er werd vergeleken, geproefd, gediscussieerd en favorieten werden nogmaals geproefd, vergeleken en besproken.
Vooreerst werden alle vier de bieren bijzonder goed bevonden, maar er werd beslist om te kiezen tussen bier één en bier vier. Uiteindelijk viel het laatste bier dat ik heb gemaakt het meest in de smaak. Tot mijn grote vreugde, want dit was net het bier dat ik had gemaakt als alternatieve tripel met de meeste Hugel kenmerken: net iets anders dan de rest. Minder mainstream tripel en iets meer gewaagd, expressief maar toch gebalanceerd, Doorheen de jaren zijn mijn creaties meer in balans geworden maar toch apart en speciaal gebleven. Ik voelde de stress van de afgelopen maanden om hier te geraken en brouwweken van me afglijden en glunderde toen René zei dat hij het bier super geslaagd en heel lekker vond. Ik had de lat heel hoog gelegd voor mezelf, en kon het bijzonder appreciëren dat René tevreden was van het resultaat!
Er werden nog enkele uren doorgepraat over bier terwijl er uiteraard nog bier werd geproefd.
Na afloop ben ik naar mijn airbnb gegaan om een wrap te maken. Ik was mentaal en lichamelijk uitgeput en ben vroeg in slaap gevallen.
Om 21u30 ben ik wakker geworden van het feestgedruis van de jonkies die verblijven onder mij. Ideaal om de tijd te nemen om deze blog af te werken en terug te kijken op een geslaagde dag.
Ik ben in de wolken over hoe dit project is gelopen.
Morgen gaan we het gekozen bier voor een stuk afvullen op fles zodat het kan hergisten. De rest zal dan nog een beetje verder rijpen, gesatureerd worden met CO2 en worden afgevuld op vaten en blikjes.  
Het is de bedoeling dat dit bier zal worden gemaakt in de grote plant, met hergisting op fles en dat is een methode die hier niet wordt gebruikt, dus er zijn nog grote uitdagingen. 

Comments are closed.

    Archieven

    August 2021
    July 2021

© 2025 door Hugel. Alle rechten voorbehouden. Hugel, Pervijzestraat 29 8500 Kortrijk (België) I [email protected] I +32 497 388 415
  • Home
  • Over Hugel
  • Contact
  • BREWTRIPS