Hugel - bieren uit de Leievallei
  • Home
  • Over Hugel
  • Contact
  • BREWTRIPS

Puerto Rico juli / augustis 2021

Scroll helemaal naar de eerste pagina om te lezen vanaf het begin

Vrijdag 23 juli

7/24/2021

 
Om 3 uur wakker geworden en niet meer in slaap geraakt. Om 4 uur ben ik dan maar gaan lopen. Het is bijna volle maan en dat zorgde voor een machtig schouwspel bij de zee. Er is hier gelukkig niet zoveel verlichting en bijgevolg lichtvervuiling als bij ons, maar dat heeft ook zijn nadelen, ik zag geen steek. Er zijn soms grote putten in de weg en in het voetpad. Ik heb twee keer bijna mijn rechtervoet verstuikt. Als dit was gebeurd, dan is het over en uit, want dan moet ik bijna zeker met krukken gaan wandelen zoals in september. Ik ga in het vervolg dus niet meer lopen wanneer het donker is. Het was maar 24 graden, een stuk minder warm dan overdag, en dus veel aangenamer om te lopen. Plots stond er recht voor mijn neus een paard op het voetpad rustig te smullen van het gras. Dat was echt even  schrikken. 
Ik was tegen 5u45 in de brouwerij en we zijn meteen gestart met het malen van de granen. Tegen 6u30 konden we het brouwsel starten. 
Vroeg in de ochtend kwam iemand langs om stalen te nemen om te zien hoe de gisting van de eerste twee bieren loopt en om de gist te tellen, en om 8 uur kwam iemand langs om stalen te nemen voor microbiologische testen. Men weet hier in elk geval heel goed wat men aan het doen is. 
​
Foto
Na analyse van de gistpropagator zijn we tot de conclusie gekomen dat de vermenigvuldiging niet zo snel is verlopen als we hadden gedacht. Dit wil zeggen dat we niet genoeg cellen hebben om het brouwsel van vandaag in te zaaien. Bijgevolg moet ik dus opnieuw improviseren en een oplossing vinden. 
Voor de rest is het brouwsel prima verlopen. Ik begin door te hebben hoe de brouwinstallatie werkt, maar kan uiteraard nog niks van de bediening. Het was toch even aanpassen om het brouwproces in een ander perspectief te zien dan wat ik in The Brew Society en in De Kazematten gewend ben. De einddensiteit van het bier was 17,6 plato. Ik heb perfect het recept gevolgd dat ik voor dit derde bier voor ogen had, behalve de gist. We zien wel wat er van komt. Als de propagatie toch nog in orde komt, gaan we nog een vierde bier maken met die andere gist.
De drie brouwsels zijn dus bij deze klaar. Nu is het wachten op de gisting en lagering die een paar weken zal duren. Ik ben er vrij zeker van dat het bier klaar zal zijn voor ik vertrek! We gaan waarschijnlijk een stuk afvullen op blik en die zal ik dan met veel plezier naar België meenemen. Misschien moet ik een paar dozen proberen op te sturen.
De afgelopen dagen ben ik ontzettend geholpen door Daniel. Hij is de productie verantwoordelijke (en dus ook de hoofdbrouwer) voor de ganse brouwerij. Ik ben hem uiterst  dankbaar dat hij zoveel tijd voor me wilde vrijmaken om me te helpen bij het brouwen. Philip is kwaliteitsverantwoordelijke (en ook hoofdbrouwer) van de ganse brouwerij. Ook hij maakte mega veel tijd om me rond te leiden en te helpen waar nodig. Oswaldo is 'the fixer' van de brouwerij. Hij hielp mee met de zoektocht naar de de grondstoffen die niet aanwezig waren. 
Foto
Oswalde 'the fixer, Daniel, ik en Philip.
 De staking is trouwens voorbij, dus er is hier weer aan en af rijden van vrachtwagens. 
Na het brouwen ben ik nog wat gaan fietsen. Ik ben terug wat paarden tegengekomen die temidden een woonwijk aan het grazen waren. 
Overal staan gebouwen die leegstaan en waar bomen en struiken ingroeien. Ik vermoed dat dit huizen zijn die zijn beschadigd na de storm en nooit zijn hersteld. Het geeft me een vreemde desolate indruk.
Ik ben twee keer gevallen op een 'fietspad'. Ook hier zaten enorme gaten in de grond en door de begroeiing kon ik die dus niet zien.
Bij aankomst in mijn airbnb bleek dat er geen water was. Dat is zo in de ganse stad. Komt blijkbaar wel vaker voor. Net zoals grote stroom pannes. De brouwerij heeft grote watertanks, omdat ze al het water behandelen voor ze brouwen.  Ik ga morgen douchen in de brouwerij. Zondag zou alles terug in orde moeten zijn. 

Comments are closed.

    Archieven

    August 2021
    July 2021

© 2025 door Hugel. Alle rechten voorbehouden. Hugel, Pervijzestraat 29 8500 Kortrijk (België) I [email protected] I +32 497 388 415
  • Home
  • Over Hugel
  • Contact
  • BREWTRIPS